En die reclame liep betoeterd over de wereldbol. Wat was het probleem van de reclame? De reclame wist niet waar die vandaan kwam, waar die was of waar die heenging; Er was geen touw aan vast te knopen en daardoor miste de reclame een identiteit. Wat moest de reclame nu toch doen?
Het antwoord is: Een verhaal creëren. Alhoewel verhalen van alle tijden zijn, lijken verhalen nu hot news te zijn in de marketing. Zoals ook het boek Storytelling on Steroids vertelt, is het vertellen van een verhaal dé drijvende kracht geweest achter het succes van grote fenomenen die we de afgelopen jaren niet konden missen. Hieronder vallen onder andere de marketing van Batman: The Dark Knight met de interactie tussen die-hard fans en de makers over hoe de nieuwe Joker eruit ging zien; De standaardopmaak van een TED-talk; En de bieding voor de cd In Rainbows van Radiohead.
Storytelling en wijn
Stel, we denken even aan wijn. Wat maakt nou een goede ervaring van een wijn? Goede druiven, uiteraard; Een fijne, sterke geur, check; Een volle body, jup. Maar we hadden het over ‘de ervaring van de wijn’, niet slechts de ‘wijn’. De wijn maakt een verhaal van zichzelf mee, beginnend bij de kleine wijnboer in een pittoresk mediterraans plaatsje waar iedereen elkaar kent. En waar vooral de wijnboer bekend en gerespecteerd is! Dat zie je allemaal niet aan een label op de fles, maar het zit er wel achter.
In de wereld van wijn zal storytelling vooral belangrijk zijn. Aangezien de gemiddelde wijnproeverij sterk ruikt naar subjectiviteit (en druiven), valt er veel te behalen met de manier hoe je een wijn neerzet. Bijvoorbeeld een beoordeling op Wine Library TV, die gezellige wijnproeverijen opnemen, kan je wijn maken of breken. Maar juist het verhaal achter de wijn is hetgeen wat het kopen en drinken van wijn een speciale ervaring kan geven.
Wat zijn de ingrediënten van goede storytelling?
1) Een persoonlijkheid. Elk verhaal heeft een hoofdrolspeler.
2) Een setting die de moeite waard is. Zoals wijnboeren in kleine mediterrane dorpjes waar je als Nederlander niet vaak komt. Waar het leven lekker langzaam lijkt te lopen, maar iedereen toch oh zo gepassioneerd kan discussiëren (echt waar, alleen al de oudjes die verhit met elkaar praten op bankjes, is al de moeite waard om een keer voor naar Italië op vakantie te gaan!).
3) Interactie. Mensen willen deel uitmaken van het verhaal. Bij elke film vragen we ons af: Hoe zou ik reageren op de situatie? Gelukkig maken social media dit steeds meer mogelijk. Als onderdeel van de campagne van “The Dark Knight” kregen fans bijvoorbeeld opdrachten waarmee ze elk een pixel van het totale plaatje van de nieuwe Joker kregen. Vaker gaat dit gewoonweg om het feit dat volgens in conversatie kunnen gaan met de persoon in kwestie.
Heb jij nog goede voorbeelden van storytelling uit de wijnwereld? Deel ze via de comments!
Geef een reactie