Niet ieder cadeau is een echt cadeau
De vzw Spullenhulp is een onderneming in de sociale economie met als opdracht mensen in moeilijkheden te begeleiden zodat ze hun autonomie op een duurzame manier herwinnen. Een nobel doel me dunkt, maar blijkbaar zijn er veel mensen die het niet helemaal snappen. Een bewustwordingscampagne zo rond de kerst is dus wel op z’n plaatst aangezien zeker niet ieder cadeau daadwerkelijk een cadeau is!
De medemens helpen kan je doen door kleding die je zelf niet meer draagt te schenken aan anderen. In en rondom Brussel staan er dan ook velen gele ‘Textielbollen’ (containers waar kleding in gedeponeerd kan worden) waarmee Spullenhulp sociale diensten kan ontwikkelen ten voordele van de minderbegoede personen. Wederom niets dan goeds als je het mij vraagt. Helaas is het echter zo dat de kledingophaalpunten lang niet alleen gebruikt worden voor het deponeren van kleding, nee, in 2012 vond Spullenhulp maar liefst 700 ton afval in deze containers. Laat dat nou net niet de bedoeling zijn!
De periode van Kerstmis, toch de tijd van het jaar wanneer miljoenen cadeaus van eigenaar wisselen, is het perfecte moment om aan te tonen dat dit gedrag niet gewenst is en dat niet ieder cadeau daadwerkelijk een cadeau is. Gelukkig heeft de Kerstman een bijzonder groot hart en hij is dan ook Brussel ingetrokken om de Brusselaars te verblijden met wat er zoal in de containers te vinden is. Zie hier het resultaat.
Santa surprises Brussels
Yseult Stiernet van Spullenhulp: “Er komt steeds meer afval terecht in onze containers. Het gaat daarbij niet enkel om besmeurde of onvolledige kledingstukken – die om die reden onbruikbaar zijn – maar ook afval, etensresten of erger zijn jammer genoeg geen uitzondering meer”. Wat er dan zoal in de containers te vinden is? Wat te denken van lege drankkartonnen, kapotte flessen maar ook stinkende luiers, gebruikte tampons, rottende vis en andere dode dieren.
Zelf iets doen voor de medemens? Kijk hier voor de mogelijkheden.
pieter says
Wij geven ook vaak overtollige voorraad weg of verkopen het voor het goede doel. Het is wel jammer dat mensen er zo mee omgaan in België. Misschien kunnen ze iets met een nader container systeem. er zijn er met een beveiliging.