Afgelopen week kwam er een bericht naar buiten dat kinderen nog steeds te makkelijk te verleiden zijn door reclame. Alwaar kinderen heel vroeger gezien werden als ‘kleine volwassenen’ zijn het nu fragiele, beïnvloedbare onderdeeltjes van de samenleving. En daarom moeten ze beschermd worden tegen de gevaren van de grote en gevaarlijke wereld om hun heen.
In sommige landen is het al verboden om reclame te maken die gericht is op kinderen. Maar in Nederland zijn deze beperkingen nog maar minimaal. Een kind is nog niet mediawijs en is daarom te makkelijk te beïnvloeden door reclame. Mediawijsheid is het geheel van kennis, vaardigheden en ingesteldheid betreffende media. Alwaar de gemiddelde volwassenen ‘vaak’ dwars door sommige reclame heen kijkt, kunnen de kinderen zich in geen enkel opzicht beschermen.
En volwassenen dan?
Hierbij is het nog de vraag of volwassenen inderdaad wel echt zo mediawijs zijn als men doet geloven. Ook zij worden te pas en on te pas beïnvloedt door reclame, of ze nou willen of niet. Wij kunnen nou eenmaal niet alle informatie die ons hoofd binnen komt rustig overwegen. En daarom lukt het de reclames toch aardig vaak om ook de volwassenen te beïnvloeden. Maar goed dat is niet waar het nu om gaat, kwestie van eigen verantwoordelijkheid denk ik.
Mediawijsheid is de oplossing
De kinderen moeten dus nog beter beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Of misschien moeten we hen op nog jongere leeftijd mediawijs krijgen? Ik denk dat we over een jaar of 20 allemaal zo goed op de hoogte zijn van wat de media met ons willen, dat we er ons zelf prima tegen kunnen beschermen. Natuurlijk zal de media op zijn beurt dan met nieuwe technieken komen om onze mediawijsheid weer te omzeilen, maar dat is voor later.
Zou jij jouw kind/zusje/broertje/neefje/nichtje willen behoeden voor de invloeden van de media?
Geef een reactie