Gister – 17 juli 2014 – werd de wereld en vooral Nederland geschokt door het nieuws dat een Boeing 777 van Malaysian Airlines uit de lucht is geschoten boven Oekraïne. Minstens 170 Nederlanders zijn hierbij omgekomen. Een “gitzwarte dag” zoals Mark Rutte het noemde. Moet je als adverteerder hierop reageren?
Om kort te antwoorden: Ja. Natuurlijk spreken we hier niet over inhaken, zoals dat tijdens het WK 2014 in Brazilië veel gebeurde. Het gaat er hier meer om dat je niemand voor het hoofd stoot. Er is verbijstering over de situatie en verdriet om het verlies. Daarom gaat het meer een soort van preventieve image repairing.
Ook adverteerders moeten hart tonen
Mark Rutte moest zijn vakantie onderbreken om op tv te verschijnen en zijn medeleven te tonen voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. – Het vliegtuig vertrok van Amsterdam en zou landen op Kuala Lumpur in Maleisië. – Zo ook bepaalde adverteerders. Om je van je beste kant te laten zien, moet je soms maar even jezelf níét laten zien. Verzekeringsmaatschappijen die reisverzekeringen verkopen hebben daarom maar even hun advertenties teruggeroepen.
Pijnlijke confrontaties
Honderden Nederlanders zijn gister hun familieleden, vrienden, bekenden en collega’s verloren. Deze mensen wil je niet confronteren met een advertentie over dat je maar beter je reis kunt verzekeren. Dat zou natuurlijk niet passend zijn. Gelukkig hebben ook adverteerders soms wel een goed hart. Ook al zou je misschien denken door het bericht dat Facebook gemoedstoestanden experimenten doet met bepaalde gebruikers, dat ze allemaal harteloze geldwolven zijn.
Teruggetrokken
Wij kregen e-mails van onder andere de Nationale Nederlanden en OHRA dat ze hun reclames even teruggeroepen hebben. “Om te voorkomen dat er mogelijk pijnlijke combinaties van banners en content op het internet verschijnen hebben we de reisverzekering banners tijdelijk op non-actief gezet.” Een gepast gebaar.
Geef een antwoord