Vorige week werd ik gewezen op de website Studiostudio.nl. Dit is de website van grafisch vormgever Christian Boer. Christian heeft zelf dyslexie en met dit als drijfveer ontwikkelde hij een speciaal lettertype dat beter leesbaar is voor dyslecten. Universiteit Twente gebruikte dit lettertype voor een onderzoek onder 21 dyslectice die op universitair niveau lezen en hieruit bleek dat dyslecten minder fouten maken met dit lettertype.
Naar schatting heeft rond de tien procent van de Nederlandse bevolking dyslexie, ook wel woordblindheid genoemd. Dat gaat dus om een groep mensen die groter is dan 1,5 miljoen personen. Als dyslecten grote lappen tekst zien die voor hun moeilijk leesbaar zijn, hebben ze al snel de neiging om af te haken en de tekst niet verder te lezen.
In traditionele promotie en reclame technieken, waarbij voornamelijk gebruik gemaakt wordt van logo´s, payoffs en slogans heeft de gemiddelde dyslect nog niet veel moeite om mee te komen. Maar de advertising markt verandert. Vooral online advertising leunt voor het grootste deel op content. Zoekmachines beoordelen websites voor een groot deel op kwaliteitscontent en advertentieprogramma´s zoals google´s adwords zijn afgestemd op de inhoud van content.
Waarom wordt er in een markt die zo sterk leunt op content totaal geen rekening gehouden met een doelgroep die 10% uitmaakt van de totale populatie? Een gemiddelde marketeer zou in zijn handjes vrijwen als zijn potentiele doelgroep van de een op de andere dag zou groeien met 10%. Maar daarnaast zou het natuurlijk ook stukken gebruiksvriendelijker zijn als dyslecten online tekst voorgeschoteld krijgen die voor hun prettig leesbaar is.
Het lettertype is uiteraard beschermd met wereldwijde copyrights en intellectuele rechten. Ongeoorloofd reproduceren is dan ook niet toegestaan.
Particulieren kunnen het lettertype voor een klein bedrag aanschaffen. Voor zakelijke gebruikers gelden andere gebruikersrechten die met met de ontwerper afgestemd dienen te worden. Geinteresseerd? Neem dan een kijkje op de website van Studiostudio.
Lees meer over Dyslexie – Tips & Trucs
Hey,
Dit is zo omdat je een groot deel van je bezoekers kan afschrikken doordat de tekst er raar uit ziet. Zo schijnt het ook te zijn dat dyslectici blauwe tekst makkelijker kunnen lezen. Maar ook daarmee schrik je veel bezoekers af.
Groetjes