Het is weer zover…
De Gemeenteraadsverkiezingen 2014 komen er aan…en dus ook weer een stroming aan slechte campagnefilmpjes die het tegenovergestelde van het gewenste effect creëren. Voordat u begint met kijken, let u even op dat u uzelf niet te hard op het voorhoofd slaat. ReclameBlog is onder geen enkel geding verantwoordelijk voor zelf toegedane schade.
Piet Adema (CU) wordt geplaagd door fotograaf
Eigenlijk geen campagnefilmpje, maar een omroep om te gaan stemmen voor de Gemeente Tynaarlo. Dat klinkt net zo ver verwijderd van de (bewoonde) wereld als dat de makers van het filmpje zijn. Piet Adema van de ChristenUnie wordt in dit filmpje geplaagd door een fotograaf tijdens een interview. Waarom? Omdat Piet Adema super populair is, weetje wel? Dit gedoe met de fotograaf beslaat zo’n driekwart van het 2 minuten durende filmpje. Wat heeft dat te maken met het wel of niet gaan stemmen?! Verder dachten de makers: “Hmm, het is nog niet onlogisch genoeg… Hey, ik weet wat! Piet Adema moet gaan stemmen met een potlood van twee meter groot!“.
Gemeentebelang in Staphorst: het optillen van stronken
Bij de partij Gemeentebelangen Staphorst zijn ze een beetje in de war wat de functie lijsttrekker nou ook alweer inhoudt…
Castricum Kern en Gezond staat “erregens voor”
Ergens lijken de Gemeenteraadsverkiezingen wel op Carnaval: Er worden hordes aan slechte liedjes gemaakt in de periode ernaartoe. CKenG is een partij uit Castricum die, zoals zij zingen, ‘erregens voor staat’. De tekst in het begin (tevens refrein) nodigt verschrikkelijk uit om te gaan luisteren: “Het is de politiek“. Oh, leuk politiek. Dat is nou een woord wat positieve gevoelens op doet waaien bij mensen. Het vervolg: “de lokale politiek“. Je dacht dat het niet interessanter kon worden, maar het gebeurt dan toch: Het gaat om de lokale politiek! Wij waren zelf al snel afgehaakt. Verspilt u alsjeblieft ook niet teveel tijd hieraan, het leven is kort.
Sint Anthonis Nu zingt
Als laag begaafde mensen aritmisch hun handen zwaaien op Nederlandse levensliedjes dan is dat nog aandoenlijk te noemen. Als een groepje mensen dat doet die de belangrijke beslissingen in uw Gemeente wil maken, wordt het eng. Geen van de ongeveer 10 mensen in dit filmpje heeft kunnen bedenken dat dit een slechte indruk gaat maken? En trouwens, hebben jullie wel voor de rechten van het melodielijntje betaald aan Frans Duijts?
GroenLinks Zeist doet moeite!
Ambtenaren zijn hardwerkende mensen die het vooral druk hebben met het bedenken van beleidsvorming. Full-time doen zij moeite om de Gemeente voor u te verbeteren. Gelooft u dat niet? Snap ik. Alhoewel de woorden ‘hardwerkend’ en ‘moeite doen’ kloppen overduidelijk wel voor de mensen van GroenLinks in Zeist. Een one take videoclip beschrijft hun dromen en ambities. Ik ben alleen bang dat veel kijkers zullen zeggen: “Al die uren die hieraan besteed zijn, daar gaan mijn zuurverdiende belastingcenten.”. We zullen het niet weten, want de campagnevoerders hebben de mogelijkheid om te commentariëren op YouTube uitgeschakeld. Schouderklopje GroenLinks Zeist, jullie leren het al!
VVD promoot ING in Gemeente Noordwijk

Wie dacht dat zogenaamd leuk doen in een groepje alleen besteed is aan mensen van vóór de komst van de nieuwe media, heeft het fout. Ook deze jonge VVD’ers hebben geen idee hoe zij overkomen op de kijker. Openlijk een bank promoten is sowieso iets waar je als politicus van weg wilt blijven, want die associatie schreeuwt: corruptie en baantjesjager.

Oké, je laat zo zien dat je een stelletje goed gestoorde mensen bent, maar moet er echt een dromerige GTST-filter over het beeld als je een oude man op het hoofd kust? Het liedje is trouwens ook niet helemaal lekker uitgekozen. Teksten als “looking for America” en “counting the money” passen weliswaar bij de VVD, maar ik weet niet of dat de boodschap moet zijn in de campagne. Het campagneteam van VVD Noordwijk steekt een beetje zijn kop in het zand. Of misschien kan ik mijn visie over hun campagneplan beter tonen met een screenshot uit hun eigen filmpje:

Het filmpje is al verwijderd van YouTube (slimme zet), maar gelukkig hier bewaard gebleven.
LPF: volgens het Amerikaanse model
Als een trailer van een Sci-Fi film zegt de reclame van de LPF Eindhoven: Stem op ons. Waarom? Geen argumenten te vinden hier, behalve twee slagzinnen als: “Wij maken het verschil” en “Eindhoven is van ons allemaal”. Diep…
Ferry en Fred zijn populisten
De Tilburgse Ferry en Fred zijn simpele populistische poppen: “Wilders staat als fêteren…en overal gratis parkeren.”. Toegegeven, dit spotje bevat wel goede humor. Alleen de glimlach aan het einde van kandidaat Tine de Weyer van de PvdA mocht wat minder ongemakkelijk.
En de klapper: Apen stemmen PvdA
Heel slim: je kiezers vergelijken met een stel apen. Die mensen van PvdA in Gemeente Waterland hebben wel ballen. André van Duin is het niet meer gelukt om een succesvol programma te baseren op voice-overs bij shots van dieren. Sommige humor sterft gewoonweg uit, zoals de slapstick van de Dikke en de Dunne. Maar PvdA Waterland denkt dat het anno 2014 toch nog wel moet kunnen. Er is blijkbaar al ingegrepen door het hoofdkantoor van het PvdA, want het is niet meer mogelijk commentaar te geven of het filmpje te embedden.
Wat is er toch mis hier?
Oké, de politieke campagnevoering in Nederland zal gelukkig nooit op het niveau van de VS komen. Enorme budgetten zijn er niet. Maar snappen de campagnevoerders dan niet dat zo’n filmpje totaal niet gaat helpen? Denk aan het rampzalige filmpje van Rita Verdonk, die daarna dan ook geen zetel veroverde. Helaas hebben we geen wetenschappelijk bewijs, maar ik durf toch te stellen dat dit soort filmpjes carrières kan breken.
Ik denk dat er sprake is van een generatiekloof: de ouderen denken mee te moeten doen met de nieuwe media en vinden het wel leuk om te doen. Het jonge publiek dat voornamelijk die nieuwe media gebruiken, lachen zich slap om het amateurisme. Ergens vind ik het vermakelijk. Aan de andere kant denk ik geïrriteerd aan afgestudeerden van de studie Communicatie e.d. die geen baan kunnen vinden. Juist zij zouden ingeschakeld moeten worden om te vertellen dat dit zo echt niet kan. Zij zouden je vragen: Wat is je boodschap? ; Waarvoor maak je een filmpje? ‘Omdat je het leuk vindt’ is dan niet genoeg reden.
Geef een reactie