Wat hebben Youp van ’t Hek, Annemarie Jorritsma, Elco Brinkman, Paul Witteman en John de Mol gemeen? Allen behoren tot de Babyboom Generatie, onder sociologen ook wel bekend als de Protestgeneratie. Iedere vip vertoont ook duidelijk kenmerken van de BB-generatie.: eigenzinnig, origineel, avontuurlijk, uitgesproken en succesvol.
Het gaat om de 2,4 miljoen Nederlanders die werden geboren in de periode 1946-1955. Het einde van de Tweede Wereldoorlog en het optimisme over de wederopbouw, zorgde voor een hoog tempo van voortplanting bij al die jonge stellen die elkaar smachtend hadden aangekeken tijdens die bange oorlogsjaren. Het zou een uitverkoren generatie worden. Voortdrijvend op het naoorlogse economisch wonder, konden babyboomers vooral zichzelf ontdekken en hoefden
ze zich geen zorgen te maken over iets triviaals als het dagelijks bestaan. Nu zit de BB generatie op de top van de economische piramide. 1,3 BB huishoudens hebben gemiddeld meer te besteden dan welke generatie dan ook In Nederland. Nog niet zo lang geleden werd iedereen boven de 49 jaar door klassieke marketeers bijna achteloos afgeschreven als 50 plus. Rijp voor het seniorenplein, omroep Max en viagra.
De marketeer die in deze opstelling wil volharden, heeft het echter niet helemaal begrepen. Het gaat wel om huishoudens met een bruto inkomen van boven de 70 mille, waarvan ongeveer de helft besteedbaar inkomen. Het gaat om van die volgevreten generatiegenoten waar Youp Van ’t Hek zo graag op afgeeft. De media-industrie drijft overigens in belangrijke mate op de tijd en bestedingen van de BB’ers. Zij kijken tv, luisteren nog naar radiostations, hebben een abonnement op een krant en verslinden boeken en tijdschriften. De harde kern voor adverteerders! Kunnen marketeers dergelijke klanten nog wel afdoen
als ‘best wel oud’?
Dacht het niet! Maar aan de andere kant, succesvolle marketing voor de BB- generatie vraagt om een intelligente aanpak en om producten en diensten die simpelweg goed, eerlijk en redelijk geprijsd zijn. Platte reclame met absurde humor, overdreven emotie of schreeuwerige aanbiedingen hoef je op BB’ers niet los te laten. Ze hebben toch iets van popsterren uit de sixties; nieuwe dingen ontdekt, veel meegemaakt, alles overleefd, zeer kritisch en met een jaloersmakend banksaldo.
Toch zijn BB’ers behoorlijk stabiel; als ze eenmaal een positief gevoel hebben bij een bepaald merk, willen ze dat best belonen met vervolgaankopen. Je bent nu eenmaal voor The Beatles of The Stones, snap je wel? Merken die de bijzondere geschiedenis van de Babyboomers begrijpen, kunnen daar nu slim hun voordeel mee doen. Ja, ook op internet, want de BB-generatie is elke dag online en driekwart blijkt nog bereid om op internetadvertenties te klikken ook!
In deze columns zal ik dieper ingaan op de essentie van BB-marketing.
Verplichte kost voor marketeers die willen profiteren van de meest welvarende consumenten van Nederland.
Geef een antwoord