Michiel Noij van Content Marketing Management poste op 11 april over vijf veelgemaakte contentmarketing fouten. ReclameBlog pakte deze 5 punten beet en voegde nog eens 5 punten toe. Lees hier 10 concrete tips over content marketing:
De vijf punten van Content Marketing Management (CMM) in het kort
1: Je doelgroep bereiken
Je doet aan contentmarketing, omdat je een bepaald doel voor ogen hebt: een product of dienst verkopen. En dat product en die dienst valt nou eenmaal bij een bepaalde groep in de prijzen. Die groep moet je dus aanspreken en vooral: weten waar hen te vinden!
2: Zonder plan beginnen
Plan je werkzaamheden zo concreet mogelijk in. Op welke data ga je wat publiceren? Ga je inhaken op bepaalde geplande evenementen, wat heel effectief kan werken.
3: Opscheppen
Soms zijn we zo druk bezig dat we onze hoofd in onze achteruitgang hebben zitten. Overtuigd van hoe goed je bezig bent, vergeet je wat de visie van de doelgroep eigenlijk is. Niemand houdt van een opschepper die alleen maar ratelt over zijn eigen ondernemingen en niet luistert.
4: Kwaliteit of kwantiteit?
Een van de SEO tips tegenwoordig is het continu posten van content. Er is ook een keerzijde van deze tip: Slechte artikelen gaat niemand delen op hun social media en zullen dan ook niet of nauwelijks effectief zijn. Forceer dus geen artikelen als er niks interessants te schrijven is. Evergreen (artikelen met een lange levensduur), bijvoorbeeld, zijn artikelen van kwaliteit die over een langere tijd veel publiek trekken. Dat is ook zeker wat waard!
5: Communiceren zonder handelingsdoel
Schiet je doel niet voorbij! Als contentmarketeer moet je je natuurlijk zo goed mogelijk in je doelgroep kunnen plaatsen. Die wil vaak op het eerste moment niet gelijk een product of dienst kopen. Daarom probeer je mensen liever te inspireren en te motiveren, likeability te creëren. Maar je hebt je plan natuurlijk wel opgesteld omdat je mensen wilt leiden naar een call-to-action.
Hierop inhakend, de punten die wij graag toevoegen:
6: Je hoeft niet alles zelf te doen
Als er iemand is die gewoonweg beter is in het schrijven van blogposts over jouw marktveld, dan kan je deze persoon ook gewoon vragen om een post voor je te schrijven. Kennis van je marktveld is geboden; Weet wie de invloedrijke bloggers zijn op jouw gebied! Je kunt zulke artikelen ook zo integreren dat het niet opvalt dat ze geschreven zijn door iemand van buiten het bedrijf.
7: Vinger aan de pols houden
Er is een fijne lijn tussen opvallende posts en beledigende posts. Tegenwoordig schrikken we niet meer zo snel van sommige dingen, maar dat verschilt per persoon/groep mensen. Een controversiële post is altijd interessant voor vele en pijnlijk voor anderen. Bedenk wie die laatste groep is om geen subscribers te verliezen. Ook bij het inhaken op nieuwsgebeurtenissen moet je in je achterhoofd houden dat het soms ‘too soon’ kan zijn.
8: Ff een viral maken?
U heeft het vast wel eens meegemaakt: In een vergadering over contentmarketing brengt een leek een idee in: “We moeten een viral video maken“. Yeah right, alsof dat zomaar gaat. Zo simpel is het niet. Wat achter virals schuilt is het prikkelen van mensen en precies weten hoe mensen reageren daarop. Daar is geen vooropgesteld plan voor. Wat je wel kunt doen is zoveel mogelijk monitoren waarmee je bezoek trekt en wat hun gedrag op je site is.
9: Bang zijn om te falen
Waarom slagen sommige kleine bedrijven zo goed in het viral gaan en blijven vele grote bedrijven achter? De angst om te falen weerhoudt velen ervan om te experimenteren. Maar contentmarketing is veel meer een doe-en-leer-van-je-fouten praktijk dan verwacht. Men moet niet bang zijn om zich buiten hun comfort-zone te stappen als contentmarketeer. Je als bedrijf verontschuldigen is tegenwoordig niet meer zo gek.
10: Te algemeen willen gaan
Mensen zoeken op internet naar specifieke dingen. Daarom moet je ook blogs schrijven met een specifiek onderwerp. Waarschijnlijk zocht u naar iets als ‘contentmarketing tips’. Sommige marketeers willen iedereen aanspreken, dat werkt niet. Er is tegenwoordig zoveel informatie die op ons afkomt, dat wij heel goed zijn geworden in het filteren van informatie. Bedenk wat je doelgroep is en spreek díé aan!
Wil jij nog veel meer leren over contentmarketing?
Ga naar het Marketing The Content Event 2014 op donderdag 22 mei!
Geef een antwoord